Douglas

  • zalmkleurig tot roodachtig bruin kernhout, roomkleurig wit tot geel spinthout
  • rechte draad, grove nerf en vaak fraaie vlammen op dosse
  • talloze toepassingen voor binnen: traptreden, parket, plankenvloeren, meubelen, plafonds, schroten
  • ook voor dragende structuren, gevelbekleding, balustrades, dakoversteken, snijfineer
  • buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren

Herkomst

Europese douglas is de commerciële naam voor de botanische soort Pseudotsuga menziesii (Mirb.) Franco. Vandaag groeit driekwart van de Europese douglassparren in Frankrijk en Duitsland. Toch verspreidt het groeigebied zich ook over Groot-Brittannië, Spanje, België, Nederland, Italië en Ierland.

Kleur en tekening

Het kernhout is zalmkleurig tot roodachtig bruin, en verkleurt in roodtinten onder invloed van het licht. Het spinthout is roomkleurig wit tot geel.

Het hout gaat abrupt over van vroeg- naar laathout. Dat is goed te zien aan de groeiringen. Op het radiale vlak veroorzaakt dat strepen op het kopse ringen. Op het tangentiële vlak zorgen kleurverschillen voor een fraaie vlammentekening.

Het hout heeft meestal een rechte draad en een grove nerf, vooral bij bomen van de tweede generatie. Op het kwartierse vlak heeft het een vrij fijne structuur met kleine, maar goed zichtbare houtstralen.

Europese douglas bevat weinig harsgangen, maar wel veel harszakken. Bij versgezaagd hout levert dat een typische citroengeur op, die verdwijnt bij het drogen.

Duurzaamheid

Het kernhout is matig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III) en is gevoelig voor aantasting door termieten. Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V). Het hout is ook goed bestand tegen zwakke zuren (zoals azijnzuur) en alkalische stoffen.

Meer info

Voor meer informatie verwijzen wij U door naar
https://www.houtinfobois.be/nl/essences/oregon-pine-europese-douglas/

Aanbod douglas

Klik op de knoppen hieronder om ons aanbod douglas te bekijken.