Duurzaam ondernemen

Bij Lambrechts Hout vinden we duurzaamheid en verantwoord bosbeheer belangrijk en dragen we graag bij aan de bescherming van het milieu en onze natuurlijke hulpbronnen.

Vraag naar onze FSC® of PEFC gecertificeerde producten. Hierdoor draag je mee uw steentje bij tot een duurzamere toekomst.

DUURZAAM BEHEERDE BOSSEN

Gecertificeerd hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en heeft daarom een aantal voordelen ten opzichte van niet-gecertificeerd hout. Het is een belangrijk onderdeel van de houtindustrie.

Ten eerste is het gecertificeerd hout een bewijs van een verantwoorde productieketen. Het gebruik van gecertificeerd hout garandeert dat er geen onnodige schade aan het milieu en de biodiversiteit plaatsvindt en dat de rechten van de lokale gemeenschappen en de arbeiders in de bossen worden gerespecteerd.

Verder is gecertificeerd hout een manier om de markt te sturen naar duurzame productie. Door gecertificeerd hout te kopen, geef je een signaal aan de industrie dat er vraag is naar producten die op een verantwoorde manier zijn geproduceerd.

Er zijn verschillende soorten certificeringen voor duurzaam hout, waaronder FSC® (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Bij Lambrechts Hout vinden we duurzaamheid en verantwoord bosbeheer belangrijk en dragen we graag bij aan de bescherming van het milieu en onze natuurlijke hulpbronnen.

Vraag naar onze FSC® of PEFC gecertificeerde producten. Hierdoor draag je mee uw steentje bij tot een duurzamere toekomst.

THERMISCH BEHANDELD HOUT

Thermisch behandeld hout, ook wel bekend als ThermoWood®, is een algemene benaming voor hout dat met hitte en stoom is behandeld, waardoor de fysieke en chemische eigenschappen van het hout veranderen.

Voordelen van thermisch behandeld hout:

 • Verhoogde duurzaamheid: het hout krijgt een lager vochtgehalte en wordt bijgevolg duurzamer, waardoor het beter bestand is tegen weerseffecten en houtrot én bovendien gemakkelijk te onderhouden is.
 • Verbeterde stabiliteit: minder last van krimp en uitzetting door temperatuurveranderingen, waardoor het hout minder snel kromtrekt of scheurt.
 • Minder gevoelig voor insecten en schimmels: hierdoor wordt de levensduur verlengd.
 • Esthetisch aantrekkelijk: mooie gelijkmatige vergrijzing.
 • Milieuvriendelijk: geen chemicaliën nodig om het hout te behandelen.
 • Prijsbewust: goedkoper dan hardhout, maar met dezelfde levensduur.
 • Ideale buitentoepassing: gevelbekleding, terrassen, tuinhuizen, enz…

Bij Lambrechts Hout hebben we thermisch behandeld vuren, grenen en – als eerste in België -meranti.

Deze houtsoorten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, waardoor er voor elke toepassing een geschikte oplossing beschikbaar is.

CE markering

CE-MARKERING HOUT

De Europese Verordening bouwproducten (CPR) vereist dat bouwproducten die onder de reikwijdte van een geharmoniseerde norm vallen, moeten voldoen aan de essentiële eisen van de verordening om op de Europese markt te worden gebracht. In de houtbranche is de CE-markering verplicht voor bepaalde houtproducten die worden verkocht in de Europese Unie.
Deze markering geeft aan dat een product voldoet aan de Europese wetgeving en normen voor veiligheid, gezondheid en milieu.

 • Geharmoniseerde norm: EN 14915:2013: wand- en plafondbekleding voor buitengebruik.
  Deze definieert en specificeert de relevante kenmerken: o.a. gevaarlijke stoffen, warmtegeleidbaarheid, duurzaamheid van het toegepaste hout en brandklasse.
 • Geharmoniseerde norm: EN 14342:2013: houten vloeren en parket voor binnengebruik.
  Deze definieert en specificeert de relevante kenmerken en eisen van vlakke houten vloerproducten en parketten, alsmede de passende testmethoden om te bepalen of zij geschikt zijn voor gebruik als binnenvloer.
 • Geharmoniseerde norm: EN 14081-1:2005 + A1:2011: houtconstructies: op sterkte gesorteerd hout met rechthoekige doorsnede. Dit betekent dat het product is getest en gekeurd voor gebruik in de bouw en dat het voldoet aan strenge eisen voor de sterkte, stijfheid en brandveiligheid.