Gerutu

  • meestal kruisdraad, matig grove nerf en weinig tekening
  • bleek rozebruin kernhout
  • grijsachtig spinthout
  • matig duurzaam kernhout
  • geschikt voor divers binnenschrijnwerk en verpakkingen
  • ook voor geveltimmerwerk en ander bovengronds buitenwerk
  • probleemloze afwerking

Herkomst

Gerutu (Parashorea sp., vooral Parashorea densiflora V.Sl. en Symm.) behoort tot de familie van de Dipterocarpaceae en komt uit Maleisië. Sommige landen gebruiken de benaming White Seraya voor alle Parashorea-soorten. Maar Gerutu omvat alleen de zwaarste soorten.

Kleur en tekening

Het kernhout is vers bijna wit of roze, nakleurend van geel tot licht geelbruin, soms met een roze tint. Gerutu is iets donkerder, rose-geelbruin van kleur. Het 50-80 mm brede spint is iets lichter van tint dan het kernhout, soms nauwelijks van het kernhout te onderscheiden. De structuur van white seraya en gerutu is vrij regelmatig zonder een uitgesproken tekening.

Op het houtoppervlak zijn vaak witachtige lijntjes zichtbaar als gevolg van tangentiaal (dosse) gerangschikte rijen gomgangen die een witte inhoud hebben.

Het geslacht Parashorea wordt in twee groepen ingedeeld. De soorten met een lage volumieke massa heten white seraya, de zwaardere soorten worden onder de naam gerutu verhandeld.

Gerutu is lichtbruin tot bruin. Het licht geelbruine spint is duidelijk te onderscheiden van het kernhout.

Duurzaamheid

Het kernhout is matig duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse III). Het spinthout is niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).  Gerutu vertoont soms zwarte wormsteken.

Meer info

Voor meer informatie verwijzen wij U door naar
https://www.houtinfobois.be/nl/essences/gerutu-2/

Aanbod gerutu

Klik op de knop hieronder om ons aanbod gerutu te bekijken.